Retkiä Merellä ja Maalla - Isot Reissut Edessäpäin

Perjantai 28.9.2018 A Coruna Marina Real/Espanja – matkaan

Perjantai 28.9.2018 A Coruna Marina Real/Espanja – matkaan

Kansivuorot 2-vahti osui klo 09-12 ja 18-21 eli heti pian lähdön jälkeen ja illan hämärtyessä.

Ennen merelle lähtöä on hyvä tarkistaa sääennuste. Sääksi ennustettiin sadetta aamupäiväksi ja jokseenkin tuuletonta, toisinkin olisi voinut olla sillä tornadojen hännät ylettyvät Eurooppaan asti.

Sääennusteessa leppeitä myötätuulia

Aamulla ei satanut, mutta oli sumua, sumusadetta, tosi kosteaa kaikkialla. Ei tuullutkaan. Ennusteessa oli, että aurinko alkaisi paistaa puolenpäivän aikaan, mutta vasta klo 15 aurinko alkoi pilkistää puolipilviseltä taivaalta – tuuli ei tuohon mennessä virinnyt, jatkoimme konevoimalla.

Olemme korkeapaineen keskustassa, ja sen siirtyminen lännemmäksi kestää – odottelemme pohjoisenpuoleista tuulta, myötätuulta.

Moottori starttasi 7:57, kun oli vielä pimeää eikä ketään näkynyt kulkevan satama-alueella. Tätä ennen oli jo käyty pesulla satamarakennuksessa ja syöty aamiainen.

Matkaan lähdettiin aikaisin, kun ketään muita ei näkynyt

Lähdön hetken ajoittamiseen vaikutti se, että on laskuveden aika ja virtaus satamasta poispäin sekä se, että seuraavaan satamaan ei saavuta pimeän aikaan.

Pitkään ajettiin sumussa ja pläkässä

 

Rasvatyyntä: “Pläkän pitkä kesto …” Ollaan tultu purjehtimaan, mutta kuka osaa tilata sopivan sään?

Pyöriäisten kuvaaminen ei olekkaan helppoa, ovat nopeampia kuin kuvaaja. Onneksi moni keksi siihenkin ratkaisun.

Kuvaaminen syrjäyttää pitkästymisen

 

Perämieskin pääsi “puikkoihi” – vielä pipoa tarvittiin.

Pläkää kesti tunteja. Miehistön peffassa jo kihelmöi, että eikö purjeita tarvitakkaan kunnes tuuli alkoi viritä.

Tuuli viriää, aurinko alkaa paistaa ja vaatekerta vähenee

Purje nostettiin, tässä tilanteessa, kun tuuli oli takaa ja nousemassa, yö edessä, aukaistiin keulapurje klo 16. Vauhtia saatiin 4,2 kn (solmua). Vahtivuorossa klo 18-21 oli mukava myötätuuli, joka koko ajan vähitellen voimistui niin, että suurimmillaan tuulen voimakkuus oli puuskissa 25 kn (n. 12 m/s). Tuolloin pienennettiin genuaa, joka oli täysillä auki, ja se helpottikin ohjausta korkeassa mainingissa ja aallokossa. Arvioitu allonkorkeus (fyskan termi) oli 2-2,5 m.

A Corunasta lähdetään aluksi luoteen suuntaan varoen sataman lähellä olevia karikkoja ja vedenalaista hylkyä. Reittiä ohjaa lateraaliviitotus ja valot.

Tämän jälkeen vähitellen käännytään kohti Etelää seuraten rannikkoa. Purjehdimme 1 – 5 nm matkan päästä rannikosta, jolloin rannikko näkyy pienenä horisontissa, myöhemmin n. 10 nm etäisyydellä, jolloin rannikkoa ei enää näy, samalla myös 3G/4G-verkko heikkenee ja häviää. Kansivahtivuoro loppuu ko 21, on aika mennä nukkumaan ja nousta uudelleen kannelle klo 03, sitten nukkumaan klo 06, ja nousta stand by-vuoroon klo 9-12, joka merkitsee lounaan valmistamista – onneksi Hanna on ripeä ja kekseliäs.

Aluksi seuraamme tiiviisti rannikkoa, matkaa on jo taitettu runsas puoli vuorokautta hyvällä vauhdilla

Tavoitteena on Porto, johon mitattu matkaa on n. 150 nm ja arvioitu matkan kesto 30 tuntia. Satamassa lähiveneen portugalilaiselta miehistöltä tuli neuvo, että Porton satamaan ei kannata ajaa pimeällä, koska sinne tulo on ongelmallinen, ahtautta ja virtauksia.

Aamu oli pimeä ja jkv sumuinen, ei aallokkoa, mutta maininkia. Heti aamupäivällä nähtiin pyöriäisiä ja kolme kilpikonnaa. Etäällä kulki kalastusalus, ehkä vetäen troolia, ja tätä etäämpänä näkyi rahtilaiva. Meistä lähempänä rantaa kulki purjevene (Ocean Spirit) samaan suuntaan kuin me.

Ennen pitkää kuvaaja palkitaan ruhtinaallisesti (kuva Jouni). Ruhtinaallisia palkkioita tuli tämän tämän. Tässä emä ja poikanen muodostelmauinnissa.

Ruokailu: Klo 12 syötiin lounasta: ruokaisaa salaattia, jossa oli keräsalaattia, oliiveja, tomaattia, kurkkua ja valmiiksi kypsennettyä kanaa hyvän kastikkeen kera.

Klo 15 oli välipalan ja iltapäiväkahvin aika – kylläpä maistui.

Klo 18 on päivällinen: ”Unohdettu kokemus”.