Retkiä Merellä ja Maalla - Isot Reissut Edessäpäin

ESPANJA JÄÄ TAAKSE – VALENCIASTA KATALONIAN KAUTTA ETELÄRANSKAAN

ESPANJA JÄÄ TAAKSE – VALENCIASTA KATALONIAN KAUTTA ETELÄRANSKAAN

KESKIVIIKKO 21.4.2021 | Betera/Valencia/ Espanja – Nimes/Ranska | 733 km

SÄÄ: Aamulla oli poutaa, mutta pilvistä, lämpötila +15 astetta. Myöhemmin päivällä ja iltapäivällä satoi, ja samalla lämpötila laski +12 asteeseen, mutta illemmalla sade lakkasi ja lämpötila nousi +16 asteeseen.

Valencia – Sagunt – Castellon – Tarragona – Barcelona – Perpignan – Beziers – Montpellier – Nimes

MAISEMIA: Ajetaan pitkin rannikkoa. Välimeri näkyy ajoittain, ajetaan jopa aivan rannan tuntumassa. Kukkivia appelsiinipuita, magnolia kukkii, myös tuomen näköisiä kukkivia puita, keltaisessa kukassa olevia pensaita. Rannan lähellä on alavaa, mutta vuoristo on mantereen puolella lähellä. Kukkuloilla on siellä täällä pieniä linnoja ja linnan raunioita.

Rannan lähellä on alavaa ja tasaista, mutta mantereelle päin on vuoristoa.

 

Linnoja oli siellä täällä kukkuloilla.

VIINIALUEITA: Espanjan viinialueet jäävät taakse, viimeisenä Penedès juuri ennen Barcelonaa. Tai oikeastaan sen jälkeen tulee vielä kaksi hyvin pientä aluetta Alella ja Emporda Costa-Brava. Penedès’in sanotaan olevan Cavan keskus. Yksi ystävistäni lähetti Suomesta terveisiä ja mainitsi nauttineensa hyvää cavaa juuri tältä alueelta, josta minulla ei siihen asti ollut minkäänlaista tietoa, mitä kuohuviinejä alueella tuotetaan.

Penedès on yksi merkittävä kolmen viinialueen joukossa Espanjassa.

Peneden alueella tuotetaan yhtä yleisimmistä ja tunnetuimmista espanjalaisista kuohuviineistä, nimittäin Freixenet. Freixenetin bodegaa edelsi bodega Casa Sala, jonka perusti Frances Sala v. 1861. Muistona noista varhaisista ajoista on edelleen myynnissä arvokas (69,95 €) kuohuviini Can Sala. Kuohuviini Freixenet brändi sai alkunsa v. 1914. https://www.freixenet.es/en/discover-freixenet/a-history-of-excellence. Minulle oli suuri yllätys, että suvun juuret olisivat täällä. Selittäisi hyvin sen, että nämä maisemat resonoivat hyvin maisemien kauneuskäsitykseni kanssa – tai sitten, tämä on vähintäänkin osittain vain nyt luotua legendaa.

 

Frances Sala perusti viinibodegan 1861.
Muistona Casa Salan bodegasta myynnissä on edelleen Can Sala merkkinen kuohuviini. https://www.freixenet.es/en

Suomalaisille tuttuja ovat myös Torresin viinit. Niiden tuottajan tila on lähellä Vilafranca del Penedèsiä. Iltasanomissa 2.5.2017 olleen Miguel Torresin haastattelun mukaan viininviljelijöiden suurin haaste nykyään on ilmastonmuutos ja siihen liittyvä lämpötilan nousu, sillä rypäleet reagoivat hyvin herkästi lämpötilan vaihteluihin. Uusi sukupolvi haluaakin keskittyä enemmän kehittämään viinitiloja siten, että viineissä on sielua ja ne ovat syvässä yhteydessä maaperään. Näin lausuessaan arvatenkin määrä jää onneksi kakkostavoitteeksi.

Kataloniaan saapumisen huomaa.

MAISEMIA: Espanjan ja Ranskan raja lähenee. Sen huomaa, kun edessä on yhä suureneva vuoristoalue. Pyreneet, espanjaksi Los Pirineos. Pyreneiden vuoristo on Espanjan ja Ranskan välillä ulottuen Biskajanlahdelta Väimerelle. Pituutta vuoristolle kertyy runsaat 400 km. Sen korkein huippu on Aneto 3.404 m, mutta se jäi reitiltämme kauas länteen. Sen sijaan eräs huippu, jolla on korkeutta lähes 3.000 m (Pic du Canicou 2.785 m) osui reittimme varrelle – ei ihme, että lunta näkee usein vielä tähänkin aikaan vuodesta. Nyt kuitenkin sää oli pilvinen ja lumihuiput pilvien yläpuolella.

Vähitellen noustaan Pyreneiden huipulle, joka tässä ei ole kovin korkea.

VIINIALUEITA: Perpignanin ja Montpellierin välillä on Languedoc&Roussilon viinialue (https://fi.wikipedia.org/wiki/Languedoc-Roussillon), joka on vanha ja arvioitu Ranskan sekä maailman suurimmaksi sekä Ranskan moderneimmaksi sillä 80-luvun jälkeen alueelle tuli uusia viinintekijöitä. Siellä tuotetaan lähes puolet Ranskan viineistä.

Ranskan viinialueet.

Väitetään niin, että Languedoc on myös Ranskan innovatiivisin viinialue, joka ilmenee mm. etiketeissä ja tuotteiden nimissä. Väitetään myös, että hinta-laatusuhteelta parhaat ranskalaiset viinit tulevat juuri Languedocin alueelta.

Viiniviljelmiä.
Viiniviljelmiä.

Karussa maaperässä ei kuulemma kasva muu kasvi kuin viiniköynnös – uskon tämän kuitenkin vain pilke silmäkulmassa. Korinttolaiset toivat viiniköynnökset ja oliivipuut tänne jo runsas 2.000 vuotta sitten (500 eaa), ja viinitarhat kattoivat maan jo ennen roomalaisten tuloa. Alueen keskus on Montpellier – ihan poikkeamisen ja viipyilyn arvoinen paikka.
https://cathare.wordpress.com/etela-ranska-languedoc-roussillon/languedoc-roussillonin-viinit/

Viinibodega.

MAISEMIA: Kauniita romaanista tyyliä edustavia kyliä, jotka ovat olleet samanlaisia vuosisatoja aina 1.000 – 1.250-luvuilta lähtien. Ei ollut niin pientä kylää tai talorypästä, jossa kirkko ei olisi seissyt korkeimmalla paikalla. (Ei onnistunutta kuvaa.) Maisemaa koristivat myös linnanrauniot, oliivipuulehdot, ja viinitarhat, joita oli silmänkantamattomiin.

Silmiä hivelevät vuoristo-, joki- ja laaksomaisemat palkitsevat pitkää matkaa ajavia vaikka kaupunkeihin ei voikaan pysähtyä tarkempia tutkimuksia varten.

Sitruspuut kukassa – tuoksu leviää auton sisälle asti.

TAUOT: Taukoja pidettiin tänään kolme, syötiin omia eväitä. Barcelonan alue on automatkailijoille huonomaineista seutua. Tänäkin vuonna on voinut lukea monia kertomuksia siitä, kun auto on yritetty ryöstää, ainakin on onnistuttu puhkomaan auton renkaat tai ikkuna. Tauon aikana on hyvä pitää ainakin yksi silmäpari lähistöllä.

LIIKENNE: Liikenne oli vilkasta heti lähdön jälkeen Valenciassa, olihan lähtiessämme töihin menon aika. Vähitellen liikenne väheni, mutta vilkastui uudelleen Barcelonan lähellä rauhoittuen lähellä rajaa kunnes vilkastui jälleen Lyonin lähellä. Liikenne oli kaikkiaan hyvin vilkasta, liikkeellä oli paljon rekkoja – Euroopassa ei ole materiaalista lamaa. Tiemaksut 48 €.

Liikenne
Liikenne oli vilkasta.

RAJAMUODOLLISUUDET: Ranskaan tultaessa on oltava negatiivinen pcr-testitulos. On oltava tarkoittaa pakkoa, ellei ole, käännyt takaisin – pikku nipotus ei auta. Espanjan ja Ranskan raja on luonnollinen, Pyreneitten vuoristo. Rajalla ei kuitenkaan näkynyt ketään, mutta sen sijaan rajan jälkeisellä tiemaksupaikalla, josta otetaan lippu seuraava moottoritien pätkää varten, on levennys, jossa rajavartijat/poliisit pysäyttivät. Näytin kylttiä ”Transit: Canillas de … Finland”, passit ja negatiiviset koronavirus pcr-testitulokset. Poliisi katsoi yhden henkilön asiapaperit, mutta toisen papereista ei ollut enää kiinnostunut, heilautti kättä ja toivotti hyvää matkaa.

Thionvillessä oli monenlaista kukkivaa puuta. Kirsikkapuu tässä on arvaus.

HOTELLI: Tämäkin on tuttu lemmikkiystävällinen hotelli (Ibis Nimes Quest) jossa olemme yöpyneet useita kertoja aikaisemmin. Ibis-hotellit eivät ole perin yksilöllisen tyylikkäitä, mutta pitkää matkaa ajavalle oikein hyvä vaihtoehto.

Hotellin lähellä on hyvä ravintola, joka oli nyt tunnetusta syystä kiinni – lievä harmitus. Iltapala ja aamiainen saatiin kuitenkin hotellista, joka täytti nälkäisen vatsan.

MATKA JATKUU